Reizen met de auto op 5 verschillende manieren
Met de auto op vakantie gaan biedt vrijheid. Wel duren ritten naar de bestemming soms (te) lang. Gelukkig kan reizen met de auto op verschillende manieren. Voor de deur in de eigen auto stappen om vervolgens uren in de auto te spenderen, is lang niet meer de enige optie. Welke mogelijkheden zijn er allemaal? VakantieDealz heeft ze op een rij gezet.
Fly-and-drive
Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor; fly-and-drive. Je stapt in het vliegtuig en bij aankomst staat er een auto voor je klaar. Niet in ellenlange files staan onderweg naar de vakantie en niet urenlang in een (hete) auto doorbrengen. Dat is wat je doet als je kiest voor fly-and-drive. Oké, wel moet je naar het vliegveld, daar een paar uur doorbrengen, wachten en ‘even’ in het vliegtuig zitten. Afhankelijk van de bestemming, bespaart dit je zo goed als zeker best wat uur. Waar je in een paar uur naar je bestemming vliegt, doe je er met de auto zeker het dubbele of drievoudige over. Eenmaal aangekomen op het vliegveld in het buitenland, ga je naar de auto die voor jou klaarstaat en je gaat verder met je voet op het gaspedaal – of als bijrijder met de beentjes omhoog op het dashboardkastje. Met fly-and-drive zorg je ervoor dat je ook snel buiten Europa bent en dus een verre reis kunt maken, maar daar ook beschikt over de vrijheid van autorijden. Nadeel is dat je iets minder spullen mee kunt nemen. Kies je voor een fly-and-drive-vakantie? Controleer dan of je navigatie hebt en of de map van het land, of de landen, waar je doorheen gaat rijden offline beschikbaar is.
Met de eigen auto naar buitenland
Echt iets voor Nederlanders. Nog altijd is de auto het vervoersmiddel waarmee de meesten van ons naar de zomervakantiebestemming rijden. In dit geval moet je een aantal zaken goed voorbereiden. Niet alleen moet je zorgen dat je de auto praktisch indeelt, ook moet je weten wat de autoverzekering dekt in geval van schade en pech. Als auto-eigenaar ben je verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering. In Europa heb je vaak de dekking die in Nederland ook geldt voor jouw verzekering. Denk ook aan een autocheck voordat je op reis gaat. Breng de auto even langs de garage voor een check-up, zodat je niet met pech komt te staan die je had kunnen voorkomen. Daar betaal je voor, maar krijg je pech onderweg dan kost dit je misschien nog veel meer. En niet alleen dat, het kan je vakantie ook nog eens flink verpesten. Denk ook aan items die je in sommige landen verplicht in de auto moet hebben, zoals een verbanddoos en een veiligheidshesje. Reizen met de eigen auto betekent dus het een en ander voorbereiden en tijdens de reis scherp zijn – vooral als bestuurder of bijrijder.
Huurauto uit Nederland
Kies je ervoor om een auto te huren in Nederland? Dan kun een model kiezen waar je je spullen zeker in kwijt kunt en waarmee je je veilig voelt op de weg. Mocht je zelf niet over (zo) een wagen beschikken. Huur je een auto in Nederland, dan is er voor de wagen sowieso een WA-verzekering afgesloten. De verhuurder is dit namelijk verplicht. Met deze verzekering, wordt alleen schade gedekt die je veroorzaakt aan anderen. Wil je een uitgebreidere verzekering, dan ben je hier zeer waarschijnlijk zelf verantwoordelijk voor. Controleer daarom altijd hoe het verhuurbedrijf de auto verzekert en of je de dekking wilt uitbreiden of dat je aanvullende verzekeringen wilt afsluiten. Je bent anders namelijk zelf verantwoordelijk voor de schade. Check ook of de auto beschadigingen heeft en zorg ervoor dat hier notitie van wordt gemaakt, anders draai jij daar straks voor op. En lever je de auto weer in, zorg er dan ook voor dat de medewerker noteert dat jij de auto smetteloos hebt ingeleverd.
Huurauto op bestemming
Je reist naar je bestemming met het vliegtuig, bus of de trein en wilt op bestemming (toch) een auto huren. Je regelt dan in principe je eigen fly-and-drive-vakantie en boekt de vlucht (of andere manier van reizen) en de auto apart. Je kunt een auto ook in het buitenland zelf nog huren. Wel is het handig om je hier dan alsnog zo goed mogelijk op voor te bereiden zodat je heel hoge kosten voorkomt. In het buitenland kun je allerlei verzekeringen afsluiten voor de huurauto, die andere namen dragen dan hier in Nederland. Sta je na een lange reis bij de balie van het autoverhuurbedrijf? Dan is de kans groot dat je hoofd niet staat naar het maken van beslissingen over verzekeringen. Wel moet je ervoor zorgen dat je bent verzekerd voor wat je nodig denkt te hebben. Rij je schade, dan ben je hier verantwoordelijk voor, met een CDW-verzekering kun je je in het buitenland verzekeren tegen schade aan de huurauto. Wat er precies wordt gedekt verschilt per verzekering, controleer dit dus goed. Controleer of diefstal ook is verzekerd, zo niet, dan is het verstandig om hier een verzekering voor af te sluiten. Ga je voor een huurauto op bestemming, let dan op het volgende; de huur- en polisvoorwaarden van de verzekering die je kiest. Controleer welke schade voor eigen rekening is en wat er wordt vergoed. Regel dit voordat je de auto gaat ophalen. En ga je de wagen halen, zorg er dan voor dat je niet nog eens dezelfde verzekeringen afsluit of wordt gestrikt voor aanvullende verzekeringen die je niet wilt.
Liften
Raden we liften aan? Niet per se. Het is een optie voor de avonturiers onder ons. Iets wat alleen in films gebeurt? Echt niet. Liften wordt vaak als een beetje gevaarlijk gezien. Bestuurder en lifter hebben beiden geen idee met wie ze in de auto zitten. Iemand kan slechte intenties hebben, een slechte chauffeur zijn én het oppikken van iemand kan ook nog eens zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Toch zijn er mensen die het avontuur er juist van inzien en het een uitdagende manier van reizen vinden. Daarin kun je ze geen ongelijk geven. Belangrijkste tip voor lifters: vertrouw op je intuïtie, stap niet in als het niet goed voelt en check tips over veilig liften.